ELŐNYÖS VÁLTOZÁS - fizikai és mentális síkon egyaránt - ezt adja az ALEXANDER-TECHNIKA
Alexander-technika logo
Alexander-technika háza
F.M. Alexander

Frederick Matthias Alexander 1869-ben született Ausztráliában. Fiatalemberként hírnevet szerzett Shakespeare művek előadásával. Egy idő után előadások közben hangja berekedt, s az orvos nem tudott, csak átmeneti javulást elérni állapotában.

Visszatérő hangproblémája vezette arra, hogy hosszú, évekig tartó aprólékos vizsgálatok és kísérletek sorával keressen megoldást. Felfedezte, hogy saját, helytelen testhasználatával idézte elő a problámat, a rekedtséget.

Széptartású gyerek Frederick Matthias Alexander

Miután sikerült megoldást találni, tanítványokkal is kezdett foglalkozni. Rájött, hogy képes csupán a testhasználat javításával a legkülönbözőbb betegségekben szenvedők panaszain enyhíteni, akár meg is szüntetni azokat.

Először Ausztáliában tanított, majd  1904-ben Angliába költözött, ahol nagyon hamar ismertté és elfogadottá vált módszerének tanítása révén.

A háború kitörése miatt Amerikába költözött, majd felváltva élt és dolgozott a két országban. Módszerének továbbadására 1931-ben létrehozta az első Alexander-módszer Oktatóközpontot. 1955-ben bekövetkező haláláig képezte a tanárokat és adott magánórákat tanítványainak.

Tanítványai közül Elizabeth Walkerrel 2006. novemberében mi is találkoztunk a Budapesten rendezett Alexander-technika Nemzetközi Konferencián.

 Elizabeth Walker